- Štítky blogu
Potřebujete poradit?
Příběh kávy
Cítíte tu vůni, tu chuť…káva si podmanila již mnoho z nás. Káva, jejíž popularita a spotřeba ještě stále narůstá, patří k nejoblíbenějším a nejrozšířenějším nápojům na světě. V dnešní době můžete popíjet výbornou kávu v autě z termohrnku nebo na procházce, na rybách nebo na výletě z termosky. Největšími milovníky kávy jsou kupodivu Holanďané, kteří vypijí 2,4 šálku na hlavu a den. Za nimi jsou severské státy. Přiměřené množství kvalitní kávy je zdraví prospěšné. Po ropě je nejvíce prodávanou komoditou.
A jak se na lahodný nápoj přišlo? Dle legendy arabský pasáček, který pásl svoje stádo koz v jemenských horách, viděl, že kozy se začaly pást na keřích s červenými plody, chvíli poté začaly skotačit více, než bylo obvyklé. Opat z blízkého kláštera se o této historce dozvěděl a dal plody povařit ve vodě a naservíroval je mnichům. Ti po vypití nápoje byli schopni setrvat na modlitbách déle a velmi rychle si na tento nápoj zvykli. Když během dešťů sušili větvičky s plody a nějaké omylem upadly do ohně. Následně je posbíraly, rozemlely a z prášku se připravil ještě lahodnější nápoj s intenzivnější chutí, než měl původní odvar.
Druhá méně známá legenda vypráví o šejkovi z Jemenu. Ten byl za své činy vyhoštěn z města a jako vykoupení mu posloužil odvar, který z kávy připravil a nabídnul vladaři. Ten byl chutí černého nápoje tak ohromen, že mu vše odpustil.
Káva je nápoj z pražených a rozemletých semen plodů kávovníku a také se tak jmenují samotná semena. Káva patří mezi ovoce. Je charakteristická svou silnou vůní a černou barvou. Pije se pro své povzbuzující účinky. K největším producentům a vývozcům patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie.
Domovem kávovníku je africký kontinent a to Etiopie. Díly válečníkům se ve 13. století dostala z Etiopie do Jemenu, tedy do Arábie, která je považována za kolébku nápoje. Největší podíl na rozšíření kávy do Evropy mají především Holanďané, kteří tajně převezli kávová zrna z Jemenu i přes přísný zákaz. V současné době se kávovníky pěstují po celém světě. Z jednoho keře lze získat až 2,5 kg zelené kávy a z té 0,5 kg pražené kávy.
Na českém trhu se prodávají převážně kávové směsi. Správnou kombinací se vytvoří směs s harmonickou a ucelenou chutí. Jednodruhová káva je k dostání spíše ve specializovaných obchodech. Směsi se většinou připravují ze zelených zrn a teprve pak se dohromady praží.
V dnešní době známe přibližně 60 druhů kávovníků. Nejčastější je kávovník robusta a arabika. Arabika má podíl na světové produkci asi 70 % a robusta asi 25 %. Zpracování arabiky je poměrně náročné, jde o mokrou metodou, což znamená, že káva projde procesem fermentace. Tento způsob zpracování je i finančně náročnější, a proto i výsledná cena této kávy je vyšší než u ostatních druhů.
Robusta se pak vyznačuje tmavší barvou, výraznější, zemitější a méně vytříbenou chutí. Zrnka jsou menší, ale obsahují dvakrát více kofeinu. Robusta není tolik náročná na pěstování, je odolnější proti škůdcům a poskytuje vyšší výnosy. Kávová zrna jsou zpracována suchou metodou, která není tak finančně náročná. Používá se především do směsí s ostatními druhy, nejvíce pak s arabikou.
Kofein je alkaloid, který příznivě stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě, který se užíváním ve větším množství stává drogou. Kofein také dočasně potlačuje únavu a probouzí bdělost. Zlepšuje soustředění, náladu a pocit duševní pohody a dokáže zmírnit i bolesti hlavy. Pokud to nebudete s kávou přehánět, nemá prakticky žádné negativní účinky na vaše zdraví.