- Štítky blogu
Potřebujete poradit?
Recept na pečený čaj
Pečený čaj dělávaly již naše babičky. V současné době se opět těší velké pozornosti. Můžete si jej samozřejmě i koupit již hotový, ale co si budeme nalhávat, ten doma dělaný je vždy o něco lepší a v čase Vánoc jej můžete použít třeba i místo dárečku pod stromeček pro vaše blízké.
Správný pečený čaj je horký, slaďoučký po ovoci a voní po koření. Ideální do termohrnku se sítkem, tak aby vám kousky ovoce nečekaně nepadaly do úst. Ale určitě také jej můžete zalít do termohrnku, které má menší pítko – například Orion, Contigo, ….
Co budeme potřebovat:
- Ovoce – ať už čerstvé, nebo skvěle poslouží mražené směsi (například maliny, borůvky, lesní směs, jablka, hrušky, pomeranče atd.)
- Cukr – bez toho to bohužel nepůjde
- Citron – dle chuti
- Badyán
- Hřebíček
- Skořice
- Troubu nechte rozehřát na 220 stupňů a připravte si předem vysterilizované sklenice.
- Do hlubokého pekáčku nebo zapékací nádoby vsypte opláchnuté a pokrájené ovoce - doporučujeme na malinké kousky. Pokud pracujete s ovocem z mrazáku, nechte ho nejdříve povolit. Zasypte dostatečně cukrem, přidejte citron (ať už nakrájený a nebo zakápněte) a koření, např. 2 celé skořice, 6 hřebíčků a 2 hvězdičky badyánu.
- Pekáček přikryjte víkem nebo alobalem a dejte péct na 30 minut. Poté nádobu odkryjte a pečte ještě dalších 15 minut. Během pečení ovoce kontrolujte, zda již pustilo šťávu. Při té příležitosti ho promíchejte. Stačí 3–4x za celou dobu pečení.
- Ještě horkou ovocnou směs opatrně přelijte do připravených skleniček. Zavřete a otočte dnem vzhůru.
- Vychladlé skleničky pak otočte dnem dolů a uchovávejte v temnu a chladu. Vydrží vám klidně až půl roku.
- Čaj připravíte tak, že do hrníčku dáte 3–4 lžičky pečené směsi, zalijete horkou vodou a louhujete. Pak je jen na vás, zda čaj přecedíte nebo voňavé ovoce sníte po vypití.
Do verze pro dospělé můžete směle přidat 1–1,5 dcl alkoholu; rum, griotku, jakýkoli likér, co máte rádi.
Dobrou chuť!