Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8-16 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 500 Kč a máte dopravu ZDARMA
  • Kategorie blogu
  • Štítky blogu

Potřebujete poradit?

18.11.2021
Komentáře (0)

Svařené víno

Už je to tady! Na procházku po městě, setkání s přáteli, ale i jen tak k televizi. Se svařákem budou tyto okamžiky zajisté hřejivější a chutnější. Svařené víno zkrátka k podzimu a zimě patří! Doma si jej servírujte v termokonvici, aby vás zahříval celý večer. Ven je ideální vzít svařák do více termohrnků a nebo se podělit o svařák z termosky, na výlet ve dvou můžete použít termosku se dvěma šálky.

Dříve bylo běžné takto upravit chuťově víno, aby se dalo vůbec vypít. Poté přišlo svařování vína jako způsob na ochranu před jeho zkysnutím. Svařené víno má dlouhou historii. Skořice a badyán se používaly již od počátku, ale dříve bylo běžné použití i bobkového listu nebo třeba tymiánu.

Nejčastější variantou je svařák z červeného vína, ale používá se i víno bílé nebo růžové. Dochutit jej můžete i nějakou whiskey nebo rumem, bude díky tomu samozřejmě i silnější. Pokud alkohol nechcete nebo nemůžete, můžete zkusit vyměnit víno za černý čaj nebo džus.

Klasickou úpravou je, přidat do vína, které začnete pomalu ohřívat, všechno koření, cukr a případně ovoce. Víno, aby neztratilo alkohol, nesmí začít vařit. Druhým složitějším způsobem je nejdříve si připravit karamel a odvar z koření a ovoce a následné smíchání odvaru s vínem. Karamelový základ si můžete připravit dopředu nebo jej můžete darovat s lahví vína jako dárek.

Koření bez kterého se neobejdete je skořice, hřebíček a badyán, trochu exotiky přinese kardamon, vanilka nebo zázvor. Skořice podporuje trávení, snižuje tlak a pomáhá prokrvování a díky tomu přispívá k prohřátí organismu. K prokrvení a prohřátí přispívá i badyán. Hřebíček tlumí bolest. Muškátový květ a oříšek dodají takový správný říz a fungují jako povzbuzovadlo a afrodiziakum.  Jako ovoce použijte citron, pomeranč, jablko, ale také třeba mandarinku nebo ananas. Ozvláštnit si svařák můžete i tím, že si do hrnečku dáte pár rozinek nebo jiné sušené ovoce. Ve skandinávských zemích přidávají i loupané mandle. Změnu můžete zažít i při výběru sladidla - vyzkoušejte místo klasického bílého cukru ten třtinový, med nebo třeba javorový sirup.

Pro správný chuťový zážitek dbejte i na výběr vína, použijte to, které byste si dali standardně, tedy jen kvalitní a dobré :-)

Taky na něj už máte chuť?

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Platební brána ComGate
© 2020 Termonádobí.cz, všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz