Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8-16 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 500 Kč a máte dopravu ZDARMA
  • Kategorie blogu
  • Štítky blogu

Potřebujete poradit?

02.05.2022

Svět kávy

Svět kávy

Způsobů servírování kávy je mnoho, každá země má nějakou specialitku, extra ingredienci nebo svůj tradiční způsob, jak ji připravit. V tomto článku tak s kávou procestujeme svět. A kafe na všechny cesty, jedině v termohrnku!

Italové vyrobili první profesionální přístroj na výrobu espressa začátkem 20. století. Pro Italy je typické zaskočit si několikrát denně do kavárny na espresso, proto také kávarnu najdete na každém rohu. A Italové ji opravdu umí připravit!

Rakousko patří mezi země s velkou spotřebou kávy. Vídeňská káva neboli silné espresso s porcí šlehačky vystupující ze šálku se dávno stala pojmem známým i u nás.

Ve Švédsku není kávy bez pečiva. Pití kávy je zde tradice spojená s odpočinkem.

V USA se připravuje espresso, které vyžaduje na přípravu silně pražená zrna té nejlepší arabiky. Populární je v kombinaci s alkoholem a kořením. Nejčastěji se používá brandy, hřebíček a pomerančový nebo citronový sirup.

Ve Vietnamu se pije vaječná káva připravená ze žloutků, která se doplňuje kondenzovaným mlékem a cukrem a často i vanilkou. Vejce se začala používat v 50.letech minulého století místo mléka, kterého byl v tuto dobu nedostatek.

V Maroku se do kávy přidávají sezamová semínka, černý pepř a muškátový oříšek.

Argentině si oblíbili našlehané mléko s pár kapkami kávy. Tedy jde spíše o mléko s kávou, než kávu s mlékem.

Opravdu zajímavou kávu se sýrem najdete ve Finsku. Sýr se dává na dno hrnku i místo polevy. 

Japonsku šetří čas i s přípravou, a proto zde nejvíc frčí káva z plechovky. V létě si do ní dáte led, v zimě si ji ohřejete.

A jestli vám nevadí si za kvalitní kávu připlatit, rozhodně se vydejte do Thajska na zdejší specialitu, a to sloní kávu. Šálek zde vyjde přibližně na 500 korun. Tato káva chutná po čokoládě a má jemnou muškátovou vůni. Výrobu této kávy mají na starost sloni, respektive její dotvoření. Konkrétně jde o enzymy v jejich žaludku, které rozkládají proteiny obsažené v kávových zrnkách a způsobují tak jemnější chuť nápoje. 

Cibetková káva Kopi Luwak s původem v Indonésii je ta na světě nejdražší. Cibetka, tedy šelma, požírá plody kávovníku, ale zpracuje jen dužinu a zrnka tak vyloučí. Tato káva má silné aroma a výbornou chuť připomínající čokoládu a karamel.

Irsku můžeme ochutnat kombinaci kvalitní horské kávy, irské whisky a husté smetany nebo šlehačky na povrchu.

V Řecku se vzhledem k horkému počasí podává tradičně Frapé. Ikdyž tento druh kávy vznikl zcela náhodně, kvůli nedostatku horké vody. Jde o instantní kávu s cukrem vymixovanou ve studené vodě nebo mléce.

Brazílie nabízí kávu se skořicí, smetanou a kapkou rumu nebo brandy na zahřátí.

Tak kterou variantu byste vyzkoušíte? Zkuste si doma navodit vůni dálek tím, že doma vyzkoušíte speciální recepturu. V termohrnku vám vaše káva zůstane při teplotě, kterou chcete.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Platební brána ComGate
© 2020 Termonádobí.cz, všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz