- Štítky blogu
Potřebujete poradit?
Svět kávy
Svět kávy
Způsobů servírování kávy je mnoho, každá země má nějakou specialitku, extra ingredienci nebo svůj tradiční způsob, jak ji připravit. V tomto článku tak s kávou procestujeme svět. A kafe na všechny cesty, jedině v termohrnku!
Italové vyrobili první profesionální přístroj na výrobu espressa začátkem 20. století. Pro Italy je typické zaskočit si několikrát denně do kavárny na espresso, proto také kávarnu najdete na každém rohu. A Italové ji opravdu umí připravit!
Rakousko patří mezi země s velkou spotřebou kávy. Vídeňská káva neboli silné espresso s porcí šlehačky vystupující ze šálku se dávno stala pojmem známým i u nás.
Ve Švédsku není kávy bez pečiva. Pití kávy je zde tradice spojená s odpočinkem.
V USA se připravuje espresso, které vyžaduje na přípravu silně pražená zrna té nejlepší arabiky. Populární je v kombinaci s alkoholem a kořením. Nejčastěji se používá brandy, hřebíček a pomerančový nebo citronový sirup.
Ve Vietnamu se pije vaječná káva připravená ze žloutků, která se doplňuje kondenzovaným mlékem a cukrem a často i vanilkou. Vejce se začala používat v 50.letech minulého století místo mléka, kterého byl v tuto dobu nedostatek.
V Maroku se do kávy přidávají sezamová semínka, černý pepř a muškátový oříšek.
V Argentině si oblíbili našlehané mléko s pár kapkami kávy. Tedy jde spíše o mléko s kávou, než kávu s mlékem.
Opravdu zajímavou kávu se sýrem najdete ve Finsku. Sýr se dává na dno hrnku i místo polevy.
V Japonsku šetří čas i s přípravou, a proto zde nejvíc frčí káva z plechovky. V létě si do ní dáte led, v zimě si ji ohřejete.
A jestli vám nevadí si za kvalitní kávu připlatit, rozhodně se vydejte do Thajska na zdejší specialitu, a to sloní kávu. Šálek zde vyjde přibližně na 500 korun. Tato káva chutná po čokoládě a má jemnou muškátovou vůni. Výrobu této kávy mají na starost sloni, respektive její dotvoření. Konkrétně jde o enzymy v jejich žaludku, které rozkládají proteiny obsažené v kávových zrnkách a způsobují tak jemnější chuť nápoje.
Cibetková káva Kopi Luwak s původem v Indonésii je ta na světě nejdražší. Cibetka, tedy šelma, požírá plody kávovníku, ale zpracuje jen dužinu a zrnka tak vyloučí. Tato káva má silné aroma a výbornou chuť připomínající čokoládu a karamel.
V Irsku můžeme ochutnat kombinaci kvalitní horské kávy, irské whisky a husté smetany nebo šlehačky na povrchu.
V Řecku se vzhledem k horkému počasí podává tradičně Frapé. Ikdyž tento druh kávy vznikl zcela náhodně, kvůli nedostatku horké vody. Jde o instantní kávu s cukrem vymixovanou ve studené vodě nebo mléce.
Brazílie nabízí kávu se skořicí, smetanou a kapkou rumu nebo brandy na zahřátí.
Tak kterou variantu byste vyzkoušíte? Zkuste si doma navodit vůni dálek tím, že doma vyzkoušíte speciální recepturu. V termohrnku vám vaše káva zůstane při teplotě, kterou chcete.