- Štítky blogu
Potřebujete poradit?
Co znamená espresso, mokka nebo latté
Espresso, lungo, americano, latté, flat white a tak dále a tak dále.. Ztrácíte se v tom někdy? S oblibou kávy přibývá i nových receptur, nových názvů, tak si v tom pojďme udělat jasno😊
Pro každou jednotlivou přípravu je především důležité použítí kvalitní a čerstvě pražené kávy a čisté vody. Důležité je také dodržet správný postup přípravy a to především správné namletí. Svou oblíbenou kávu můžete popíjet i při toulkách ulicemi a to díky termohrnku.
Takže co je co?
Espresso je způsob přípravy kávy italského původu, ve kterém je malé množství téměř vroucí vody vytlačeno pod tlakem jemně mletými kávovými zrny. Správné espresso má maximálně 30 ml, pokud necháte protékat vodu déle, může to zapříčinit nesprávnou chuť kávy. Italské espresso se připravuje nejčastěji ze 7 gramů čerstvě namleté kávy. I výraz espresso pochází z italštiny (pojem Caffè espresso znamená „káva na vyžádání“ a výraz Esprimere„vytlačit“). Espresso tvoří základ k dalším druhům jako Caffè latte (espresso doplněné o velkou porci horkého mléka vyšlehaného do mikropěny), cappuccino (espresso doplněné mlékem a mléčnou pěnou), lungo (z italského výrazu pro „dlouhé” espresso s větším objemem vody - zhruba 60 ml), americano (espresso doplněné o porci horké vody; vzniklo za druhé světové války v Americe, kdy Američanům nechutnalo silné espresso a tak jej doplnili vodou; nejčastěji má 180 ml) nebo flat white (dvojité espresso a našlehané mléko, toho by mělo být dvakrát tolik, co kávy).
Filtrovaná káva je káva, která se louhuje v horké vodě a následně dojde k filtraci. Horká voda je v kontaktu s kávou po dobu 3-5 minut, poté se přefiltruje nebo scedí. Pomocníky jsou French pressy (nádoby, nejčastěji skleněné se sítkem) zde stlačením sítka až dolů dojde k filtraci nebo Chemexy (objev z USA z roku 1940 – zde přes filtr s kávou naléváme ručně pomalu horkou vodu).
Turecká káva neboli „turek“ se připravuje zalitím namleté kávy v šálku s vodou těsně pod bodem varu. Tato příprava kávy byla populární i v Čechách a na Slovensku, v jiných zemích není obvyklý a má své nevýhody. V prvních minutách louhování se do nápoje uvolňují jen chuťové a aromatické složky. Prudké spaření kávy a delší louhování je ale velmi nešetrné a uvolňuje třísloviny, které mají za následek nakyslou až řezavou chuť kávy. Ale i v současné době na ni mnozí nenechají dopustit, obzvláště ti, co ji pijí léta.
Turecká mokka je tradiční způsob pití kávy ve Středomoří a na Blízkém východě. Pro přípravu se využívá kovová konvička zvaná džezva. Tato káva je jedna z nejsilnějších káv, co se obsahu kofeinu týče. Často připravována rovnou s cukrem a kořením. Používá se skořice, vanilka a kardamom.
Do džezvy nasypeme velmi jemně namletou kávu s kořením a cukrem v poměru cca 3:1, zalijeme studenou vodou, postavíme na sporák nebo oheň a čekáme až káva vzkypí. Odstavíme ji na asi půl minuty, aby zase hladina klesla a celý proces opakujeme obvykle celkem čtyřikrát. Díky velmi jemnému mletí, které je pro tento způsob přípravy kávy nutné, se drží sedlina na dně džezvy, takže není třeba kávu filtrovat a můžeme jí pohodlně servírovat přímo do šálků bez plovoucí kávové sedliny na hladině. Nápoj je díky této přípravě také vydatnější a podává se tradičně bez mléka.
Moka je způsob přípravy kávy v kovové konvičce. Jde vlastně o takový malý kávovar. Principem je, že voda se zahřívá až se změní v páru, která ze spodní části probublá přes kovové sítko naplněné kávou do vrchní nádobky, nebo přímo do šálků.
Stále ještě novinkou je příprava pomocí Aeropressu. Jde o vynález z Ameriky z roku 2005. Ruční kávovar vám umožní připravit si filtrovanou kávu pomocí vzduchu přes papírový filtr. Použít jej můžete kdekoliv a příprava vám zabere necelou minutu.
Cold brew je také se jedná o novinku mezi přípravami kávy. Namísto rychlé extrakce horkou vodou je zde několik hodin ve studené vodě. Čerstvě namletou kávu zalijte studenou vodu a nehte louhovat alespoň 12 hodin. Tato káva má plnou chuť a je velmi osvěžující, můžete ji použít jako základ pro kávu ledovou. Tu můžete připravit ve velkém do termokonvice, aby bylo dostatek pro všechny a vydržela studená dlouhé hodiny třeba při posezení na zahradě.
Každá příprava kávy má něco do sebe. Záleží také na situaci a prostředí. Káva je nápoj, který si každopádně vychutnejte do posledního doušku. A jak říká Halina Pawlovská „ Nejlepší sport je káva a dort“.