Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8-16 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 500 Kč a máte dopravu ZDARMA
  • Kategorie blogu
  • Štítky blogu

Potřebujete poradit?

01.08.2022

Ledový čaj

Ledový čaj skvěle zahání žízeň, a proto se hodí do horkých dnů. Je to geniální osvěžení, které si můžete udělat na tisíc způsobů. Doma připravený bude určitě levnější, nemusíte se tahat s lahvemi z obchodu a bude také mnohem zdravější, nebude přeslazený, bude bez barviv, bez konzervantů, bez kyseliny citronové a tak dále. 

Historie ledového čaje sahá v USA až do 60.let 19.století. Jeho boom zajistil ale až anglický obchodník s čajem v roce 1904. Protože bylo léto a jeho obchody s černým čajem nešly dobře, napadla ho myšlenka čaj vychladit. Od té doby se těší tento nápoj velké oblibě po celém světě. 

Znáte lžičku s dlouhou rukojetí? Tak právě na konzumaci ledového čaje byla vyrobena - sloužila především na promíchání cukru ve vysoké sklenici.

Máme tři způsoby, jak jej připravit třeba na party na zahradě (zde doporučujeme servírování v termokonvici nebo v zásobníku na vodu), nebo na výlet či jen tak na doplnění tekutin během práce. Pokud si jej na vaše cesty nebo ke stolu připravíte do termohrnku nebo větší porci do termosky, osvěžení bude trvat hodiny. Všude, kam si jej vezmete vás skvěle osvěží.
Prvním způsobem je klasická příprava vybraného čaje, tedy zalití horkou vodou, vylouhováním, následným dochucením a poté přelitím na led nebo vychlazením v lednici.
Druhým způsobem je příprava macerováním neboli cold brew. Tedy zalití čaje studenou vodou, ideálně přes noc, následně dochutíme a pijeme. Takto připravený ledový čaj bude mnohem jemnější, chutnější a aroma samotného čaje lépe vynikne.
Třetím způsobem je možnost koupit nálevové sáčky přímo k přípravě ledového čaje určené, tyto čaje jsou speciálně vyvinuty pro zalívání studenou vodou. Jeho příprava vám i s dochucením zabere pár minut, můžete ozkoušet varianty od firmy
Grešík.

Pokud budeme vycházet z původního receptu, použijeme černý čaj. Ten snižuje cholesterol a krevní tlak. Tein obsažený v černém a zeleném čaji má také povzbuzující účinky. Čaje také obsahují antioxidanty, které snižují poškození buněk, odstraňují toxiny z těla a zabraňují působení negativních volných radikálů z okolí.

Skvěle také ale chutnají bylinkové nebo ovocné čaje, ale také maté, matcha nebo rooibos, ten je skvělý i pro děti, protože neobsahuje kofein a je přirozeně nasládlý.

Obrovskou výhodou domácích ledových čajů je to, že si jej můžete dochutit podle svých představ. Nebojte se použití bylinek (jako je máta, meduňka, bazalka nebo třeba tymián), různých druhů ovoce (jako jsou citrusy, ale třeba i borůvky, maliny nebo exotické mango či meloun).

Pár receptů:

Klasika s citronem

Černý nebo zelený čaj vylouhujte nebo uvařte, poté přidejte plátky citronu a šťávu, doslaďte cukrem, javorovým nebo agávovým sirupem a nalijte na kostky ledu nebo nechte vychladit. Místo citronu můžete použít jakékoliv ovoce, co vás jen napadne - pomeranč, mango, meloun, borůvky nebo maliny. 

Ibiškový čaj - Pink drink

Uvařte ibiškový čaj, po vylouhování a částečném vychladnutí přidejte zmrzlé maliny, bezový sirup a kokosové mléko. Vše pak rozmixujte a máte fantastický letní drink.

Mátové osvěžení

Nejlépe zelený čaj, ale použít můžete i ten černý spolu s mátou připravíte jak jste zvyklí - mátu můžete použít jak sušenou, tak i čerstvou, po vychladnutí přidáte pomerančový džus. Pak už jen dochutíte citronem a cukrem a ozdobíte plátky pomeranče.

Broskvový ledový čaj

Připravíme si kvalitní černý čaj a dáme vychladit. Mezitím si připravíme broskvové pyré - zralé broskve nakrájíme na kousky, podlijeme trochou vody a rozvaříme do měkka, pak rozmixujeme a přecedíme. Čaj následně smícháme s připraveným broskvovým pyré, přidáme plátek citronu, kostky ledu a už si pochutnáváme.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Platební brána ComGate
© 2020 Termonádobí.cz, všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz