Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8-16 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 500 Kč a máte dopravu ZDARMA
  • Kategorie blogu
  • Štítky blogu

Potřebujete poradit?

22.09.2022

Šípkový čaj

Podzim je tady a s ním i první mrazíky. Ještě před nimi (nejčastěji konec září až začátek října) je čas vhodný pro sběr šípků na sušení a čaj z nich. Na čaj sbíráme vždy rudé a tvrdé šípky. Po prvních mrazících šípky výrazně zesládnou, ale také změknou a  již nejsou vhodné na sušení a hodí se tak pro přípravu marmelád, omáček, ale také džusu, smoothie (ty si můžete připravit do termoláhve) nebo sirupu.

Šípky jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C. Obsahují ale také vitamíny B, vitamín K a minerály jako fosfor, vápník, draslík, hořčík a další. Dále také obsahují antioxidanty, které jsou přirozeně protizánětlivé a chrání imunitní buňky před poškozením. Obsažený karotenoidní astaxantin má anti-age efekt, protože brzdí rozklad kolagenu. Pektin působí jako prebiotikum a pomáhá tak při trávení a vstřebávání vzácných vitamínů. Tilirosid urychluje metabolismus a zlepšuje hospodaření s glukózou v krvi.

Již po staletí (první zmínky jsou datovány do 11.století) je šípek znám jako pomocník v boji proti kašli, nachlazení a dýchacích obtíží. Pomáhají posilovat imunitu díky vitamínu C. 

Několik vědeckých studií prokázalo, že šípek pomáhá při prevenci i léčbě artritidy a to především ústup bolestivých stavů.

Pomáhá odstranit z těla přebytečnou vodu, pročišťuje játra, ledviny i močové cesty.

Už naše babičky užívaly šípkový čaj nejen jako prevenci a při nachlazení, ale také při onemocnění dásní, na nervy, podporu soustředění ale také při bolestivých menstruacích.

Jak na přípravu čaje? Sušené šípky můžete rozmixovat nebo použít hmoždíř. Na čaj pak použijte 2 lžičky drtě, nejlépe do plátýnka nebo se dají koupit čajové pytlíčky, které si naplníte. Pozor na teplotu vody, nikdy nepoužívejte vroucí, ani příliš horkou, zničily by se tak potřebné vitamíny. Louhujte alespoň 15 minut. Další možností je použití celých plodů, ty nechte ideálně přes noc namočené ve vodě, pak tento nálev pouze ohřejete. Takto můžete použít i šípky čerstvé.

To by nebyl náš blog, aby vám nepřinesl pár tipů na nezvyklé a neokoukané ochucení šípkového čaje.

Vyzkoušejte tak kombinaci šípku se zázvorem, kurkumou, skořicí a rozinkami; šípku se strouhaným kokosem; s jablkem a hřebíčkem; jablkem a jahodou nebo mátou a meduňkou. Oslaďte si cukrem nebo medem. Šípkový čaj je skvělý teplý i studený. V požadované teplotě vám vydrží v termohrnku nebo termosce.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Platební brána ComGate
© 2020 Termonádobí.cz, všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz